2011. november 29., kedd

Készítsünk természetes háziszappant !


Ő itt jázminszappanka .Jázminteával és jázminolajjal készült , sheavajjal gazdagítva .

 Többen kértétek , hogy írjak a szappankészítésről .Akartam fotózni is , de rájöttem közben , hogy az állókép sokat nem segít .Próbáljuk meg így !:)
Mielőtt nekilátnánk fontos tudni néhány dolgot .A lúggal nagyon óvatosan kell bánni , mert csúnya sérüléseket okozhat , így kell  néhány védőeszköz .Gumikesztyű , szemüveg és egy kötény .
A szappanosodáshoz lúgra és zsiradékra van szükség , persze megfelelő arányban .Ehhez kell egy pontos mérleg .A folyamat gyorsításához kell egy botmixer .Az anyagok hőmérséklete is számít , így jó ha van egy hőmérő .S , edény amiben elkészítjük a szappant , egy lúgoldó edény és öntőforma .
Lúgnak NaOH-t használunk a kemény szappanokhoz .
Ahhoz , hogy megtudjuk miből mekkora mennyiség kell használhatjuk a szappanrecept számlálót .
Van egy alaprecept amit használok , nekem ez jött be : 500 gr zsiradék  , 160 gr folyadék ,  64 gr NaOH ,  25 gr plussz zsiradék .
Zsiradékként növényi olajat használunk  .Arra kell ügyelni , hogy vannak hamarabb és nehezebben keményedő olajak .A tiszta olíva pl.:6 hét alatt érik keményre , másokhoz elég 4 hét is .
A plussz zsiradékot pudingosodás után tesszük a masszába , a bőrápoló hatás miatt .Ez lehet sheavaj , kakaóvaj , mangóvaj .....a fantázia szab határt .
A folyadék lehet tiszta (desztillált , tisztított )víz , gyógynövényfőzet , tej .Ebben oldjuk fel a lúgot .
A tejet használat előtt le kell fagyasztani , mert a lúg oldódása során hő keletkezik és megbarnulhat .
A zsiradéknak és a feloldott lúgnak hasonló legyen a hőmérséklete , ez nagyon fontos (max.40 fok ).
Olyan edényt használjunk , ami ellenáll a lúgnak .
Ha felvettük a védőeszközöket és előkészítettük az alapanyagokat elkezdhetjük a szappankészítést .
Az edénybe ahol az olajunk van belemerítjük a botmixert és óvatosan , lassan öntjük hozzá a folyadékban feloldott és lehűtött lúgot .Folyamatosan keverjük , míg hasonló masszát nem kapunk , mint a puding .Ekkor belekeverjük a plussz zsiradékot , illóolajat , mindazt amivel gazdagítjuk a szappankánkat .
Formába öntjük és ha megkeményedett , akkor kiborítjuk és ha szükséges felszeleteljük .
Arra ügyelni kell , hogy a formában dolgozik még a lúg és ha nagyon melegszik a szappan , akkor hűteni kell .Betehetjük a hűtőszekrénybe .
A kész szappankákat sötét , hűvös helyen hagyjuk érni , legalább 4 hétig .

Aztán jöhet a szappan próbája , a fürdés !:)

Illatos szappan oldalán és ezen a szappankészítő fórumon nagyon sok segítséget találtok .Itt tanultam én is és merem állítani , hogy érdemes kipróbálni .

2011. november 26., szombat

Újabb fonományok

Nos az utóbbi pár napban csak fontam , fontam és fontam ...
Íme az eredmény :A lilás-narancsos egy régebben festett előszálból készült .Orsóval kezdtem el fonni , de nem jutottam a végére .Így nekiláttam a rokkával .Az egyenletességen van még mit javítani , de ez már egészen tetszik .:)Úgy örültem amikor elkészült !
Főleg a cérnázás miatt .Kértétek , hogy írjam le a tapasztalatom .
Úgy működöm , hogy csak amit elméletben értek , azt tudom gyakorlatban megvalósítani .Viszont ha már elméletben értem , azért gyakorlatban el kell tolnom néhányszor , s aztán a sajátommá válik .A saját káromon tanulok a legjobban .:)
Az első alkalommal úgy jártam , hogy a gyapjút kettévettem , lemértem mérlegen , hogy nagyjából egyforma legyen .Az egyik felet balra , a másikat jobbra fontam meg .Így lett egy z és egy s sodrat .No itt rontottam el .Mert a két szálnak amit össze kellene cérnázni egyforma sodratúnak kellene lenni .Aztán a kettőt összecérnáztam jobbra és így lett a buklé .:)
Aztán beszélgettem egy ismerősömmel és felfogtam , hogy mi volt a gond .
Így a narancsos színű előfonalat már így csináltam .No itt más gond jött elő .Ugyan azon a tárcsán próbáltam cérnázni és folyton megszorult a forgás .Elő a csavarhúzót és meghúztam minden csavart , megolajoztam , felhúztam a nadrágom szárát (nehogy elakadjon a szál ) és újból nekiláttam .Megint beszorult  . Már az is eszembe jutott , hogy tönkretettem valamit , de aztán kigyúlt a fény a fejemben .Lecseréltem a tárcsát a legnagyobbra és lazítottam az orsó feszítésén , s lássatok csodát , úgy ment mint az álom .
Amire rájöttem , hogy fontos az , hogy a fonal letekeredése folyamatos és akadálytalan legyen .Próbáljuk ugyan olyan sebességgel hajtani a pedált , s bal kézzel egyforma feszesen  tartsuk a szálat a jobbal pedig egyenletesen engedjük a sodrást .
Remélem ezzel nem csak mosolyt csaltam az arcotokra , de segítettem is egy kicsit .:))
A kék fonal tegnap készült el . Kb.: 5 dkg  és 180 m lett .Adrienn gyönyörű ajándéka volt  a gyapjú .
Ezt a sálat pedig nemrég fejeztem be .Egy régebbi zoknifonalból kötöttem , s még júniusban kezdtem el .Mindig van egy olyan kötésem , ami megy fejből , egyszerű és könnyen belefér a táskámba .Ez az utazó kötnivaló .Csak vonaton és itt-ott várakozás közben készül . Kb.: 8 dkg fonal kellett 3-as tűvel kötve .A minta itt található .

2011. november 21., hétfő

Beindult a Fantasia-m :)

Megérkezett nemrégiben a várva várt rokkám .Kissé türelmetlen lévén összeraktam és nekiláttam fonni , s festés egy hetet váratott magára .
Gyakorlásképpen először szalaggyapjúval próbálkoztam és pár óra után már nem szakadt el olyan hamar a szál .Utána előszedtem egy kis előfonalat .No azzal megkínlódtam , folyton szétszakadt , kiszaladt a kezemből .Addig próbálkoztam , míg végül egészen fonalszerű lett .
Aztán nagy bátran megkerestem a régebben festett színes előfonalat és nekiláttam .Ilyen lett :


400 m egyágú fonal lett az eredmény , s készül már belőle egy nyakmelegítő .

Izgatta a fantáziámat a színes szalaggyapjú és festettem egy keveset .
Vékonyra fontam , s ki akartam próbálni a cérnázást .Kicsit félreértettem a módját és a szalaggyapjút kettévettem , egyik felét balra , a másikat jobbra fontam és jobbra összecérnáztam .:)Kitaláltam a buklét .:)))

200 m körül van a végeredmény .Azóta már tudom mit rontottam el és dolgozom az ügyön .Előszedtem egy másik régebbi előfonalat és igyekszem szép vékonyra fonni .
A hétvégén vásárban voltunk és készültem néhány selyemsállal és fonallal .Párat meg tudok mutatni , de a sálak nagyrészt elfogytak .
No megyek fonni !:)

2011. november 9., szerda

Ez+az :)

Festettem egy kis fonalat , mert már hiányzott az az  öröm , amit az egymásba kavaródó gyönyörű színek látványa okoz .Tiszta gyapjú és kb. 500 m /10 dkg .
Olyan lett mint az őszi erdő , amikor megy le a nap .

Ékszert is rég készítettem , s a minap egy kolléganőm kérésére fűztem ezt a szettet .A medál mintája adott volt , a füliket pedig magam terveztem ...azt hiszem .:)
A kövek rózsaszín swarik .Ez a szín nagyon jól mutat a bronz mellett .

Ők pedig az elkészült szappankák .Már jó ideje leszoktam a tusfürdőkről és szappant használok a fürdéshez .Vagyok olyan mániás , hogy sok mindent szeretek magam megcsinálni .Így sikerültek a szappanok is .
Készült kávés , citromos , natúr , mézes és levendulás .Az alapjuk a kávés kivételével , tejsavó .A Párom hozott nemrég kecsketejet , így a következő adag majd azzal készül .
Olyan jó velük fürdeni ...és szaglászni ...:)

2011. november 2., szerda

Kendők és egy kesztyű


Nemrég egy kedves lány megkeresett , hogy küldene fonalat , ha kötnék számára 2 kendőt .Nagyon örültem , főleg , hogy rám bízta a mintákat .Az egyik fonal Bucilla munkája , gyönyörű kékes színátmenetes , amit lila Szitakötővel fogtam össze .Valami hullámos mintát szerettem volna , s fogtam magam számolgattam egy kicsit .Megterveztem a mintát , amire  Bucilla munkái ihlettek stílusosan a fonalhoz .
Kb.10 dkg fonal fogyott , s szép nagy lett a kendő , de sajna nem mértem le pontosan .

Sötétzöld Szitakötőből készült ez a Budding-shawlette mintája alapján .3 szálat fogtam össze és 4-es tűvel kb.8 dkg fonalra volt szükség .

Ő pedig az Annis shawl .Nézegettem már egy ideje , de ez volt az első rövidített soros kendőm .Kicsit variáltam rajta , mert 3-s tűvel kötöttem és elég szűknek tűnt .Kb.4 dkg Szitakötő fonal dupla szálával készült .Valószínüleg lesz még ilyen , megpróbálkozom nagyobb tűvel is .
A minta alapnak nagyon jó , bármilyen szép szélcsipkével köthető .Már van is egy ötletem .:)


Ő pedig itten magányosan bár , de nem sokáig .A málna színű kendőmhöz készül , s az első kesztyűm .Nem is olyan nagyon bonyolult .:)