2011. november 26., szombat

Újabb fonományok

Nos az utóbbi pár napban csak fontam , fontam és fontam ...
Íme az eredmény :



A lilás-narancsos egy régebben festett előszálból készült .Orsóval kezdtem el fonni , de nem jutottam a végére .Így nekiláttam a rokkával .Az egyenletességen van még mit javítani , de ez már egészen tetszik .:)Úgy örültem amikor elkészült !
Főleg a cérnázás miatt .Kértétek , hogy írjam le a tapasztalatom .
Úgy működöm , hogy csak amit elméletben értek , azt tudom gyakorlatban megvalósítani .Viszont ha már elméletben értem , azért gyakorlatban el kell tolnom néhányszor , s aztán a sajátommá válik .A saját káromon tanulok a legjobban .:)
Az első alkalommal úgy jártam , hogy a gyapjút kettévettem , lemértem mérlegen , hogy nagyjából egyforma legyen .Az egyik felet balra , a másikat jobbra fontam meg .Így lett egy z és egy s sodrat .No itt rontottam el .Mert a két szálnak amit össze kellene cérnázni egyforma sodratúnak kellene lenni .Aztán a kettőt összecérnáztam jobbra és így lett a buklé .:)
Aztán beszélgettem egy ismerősömmel és felfogtam , hogy mi volt a gond .
Így a narancsos színű előfonalat már így csináltam .No itt más gond jött elő .Ugyan azon a tárcsán próbáltam cérnázni és folyton megszorult a forgás .Elő a csavarhúzót és meghúztam minden csavart , megolajoztam , felhúztam a nadrágom szárát (nehogy elakadjon a szál ) és újból nekiláttam .Megint beszorult  . Már az is eszembe jutott , hogy tönkretettem valamit , de aztán kigyúlt a fény a fejemben .Lecseréltem a tárcsát a legnagyobbra és lazítottam az orsó feszítésén , s lássatok csodát , úgy ment mint az álom .
Amire rájöttem , hogy fontos az , hogy a fonal letekeredése folyamatos és akadálytalan legyen .Próbáljuk ugyan olyan sebességgel hajtani a pedált , s bal kézzel egyforma feszesen  tartsuk a szálat a jobbal pedig egyenletesen engedjük a sodrást .
Remélem ezzel nem csak mosolyt csaltam az arcotokra , de segítettem is egy kicsit .:))
A kék fonal tegnap készült el . Kb.: 5 dkg  és 180 m lett .Adrienn gyönyörű ajándéka volt  a gyapjú .




Ezt a sálat pedig nemrég fejeztem be .Egy régebbi zoknifonalból kötöttem , s még júniusban kezdtem el .Mindig van egy olyan kötésem , ami megy fejből , egyszerű és könnyen belefér a táskámba .Ez az utazó kötnivaló .Csak vonaton és itt-ott várakozás közben készül . Kb.: 8 dkg fonal kellett 3-as tűvel kötve .A minta itt található .

11 megjegyzés:

Zsu írta...

Szépek egytől egyig, szuper vagy!

Mázsa Viki írta...

Nagyon szépeket készítettél! Tényleg jót mosolyogtam a beszámolódon. :)
A mintát lenyúlom, pont valami ilyesmi nyakratekerhetőt képzeltem a saját lilás fonalamból. :)

Ilona írta...

Na én a leírásod elején elvesztettem a fonalat - pedig biztosan hibátlanul leírtad a problémádat és a megoldást is -, viszont mindkét fonal gyönyörű. Különösen a zödes valami eszméletlen.....

Tündérlátta írta...

Csodaszépek!!!

paribanu írta...

Szépek és a kendő is nagyon tetszik!

xJuDesign írta...

Olyan lelkesítő, ahogy leírtad a problémát és a megoldást:) A fonalaid csodálatosak lettek!

Namata írta...

Köszönöm , nagyon aranyosak vagytok !!Ilonamamzi a z és az s sodrat a szál fonásának iránya .A z-t balra kell sodorni ,az s-t jobbra .Így érthető ?Tudok bonyolultan magyarázni .:)

Ilona írta...

Tündi! Nem Te írtad bonyolultan, hanem én vagyok türelmetlen. Meg védem is magam, nem akarok még egy mániát magamra venni (mármint a fonásét). Már van elég. Meg a szappankészítést is elkezdtem, egész jól haladok...

bucilla írta...

Nagyon szépeket fontál, az a kékes zöld valami álomszép lett:) A sál is nagyon csinos darab, nekem is van mindig elkezdve egy "egyszerű darab" amit cipelhetek:)

Namata írta...

Köszi Lányok !!!:)Hamarosan jön a szappanleírás .

Marcsimami írta...

Jaj de jó! :)
De jó látni, hogy ilyen szépen haladsz a fonással és ilyen újabb gyönyörűségek kerülnek ki a kezeid közül. Gratulálok, sokadszorra is! :)
A tanácsaid pedig, külön köszönöm és... nagyon várom a szappankészítés leírását is!
Jó munkát, további sikeres és boldogságos alkotást kívánok!