2011. november 29., kedd

Készítsünk természetes háziszappant !


Ő itt jázminszappanka .Jázminteával és jázminolajjal készült , sheavajjal gazdagítva .

 Többen kértétek , hogy írjak a szappankészítésről .Akartam fotózni is , de rájöttem közben , hogy az állókép sokat nem segít .Próbáljuk meg így !:)
Mielőtt nekilátnánk fontos tudni néhány dolgot .A lúggal nagyon óvatosan kell bánni , mert csúnya sérüléseket okozhat , így kell  néhány védőeszköz .Gumikesztyű , szemüveg és egy kötény .
A szappanosodáshoz lúgra és zsiradékra van szükség , persze megfelelő arányban .Ehhez kell egy pontos mérleg .A folyamat gyorsításához kell egy botmixer .Az anyagok hőmérséklete is számít , így jó ha van egy hőmérő .S , edény amiben elkészítjük a szappant , egy lúgoldó edény és öntőforma .
Lúgnak NaOH-t használunk a kemény szappanokhoz .
Ahhoz , hogy megtudjuk miből mekkora mennyiség kell használhatjuk a szappanrecept számlálót .
Van egy alaprecept amit használok , nekem ez jött be : 500 gr zsiradék  , 160 gr folyadék ,  64 gr NaOH ,  25 gr plussz zsiradék .
Zsiradékként növényi olajat használunk  .Arra kell ügyelni , hogy vannak hamarabb és nehezebben keményedő olajak .A tiszta olíva pl.:6 hét alatt érik keményre , másokhoz elég 4 hét is .
A plussz zsiradékot pudingosodás után tesszük a masszába , a bőrápoló hatás miatt .Ez lehet sheavaj , kakaóvaj , mangóvaj .....a fantázia szab határt .
A folyadék lehet tiszta (desztillált , tisztított )víz , gyógynövényfőzet , tej .Ebben oldjuk fel a lúgot .
A tejet használat előtt le kell fagyasztani , mert a lúg oldódása során hő keletkezik és megbarnulhat .
A zsiradéknak és a feloldott lúgnak hasonló legyen a hőmérséklete , ez nagyon fontos (max.40 fok ).
Olyan edényt használjunk , ami ellenáll a lúgnak .
Ha felvettük a védőeszközöket és előkészítettük az alapanyagokat elkezdhetjük a szappankészítést .
Az edénybe ahol az olajunk van belemerítjük a botmixert és óvatosan , lassan öntjük hozzá a folyadékban feloldott és lehűtött lúgot .Folyamatosan keverjük , míg hasonló masszát nem kapunk , mint a puding .Ekkor belekeverjük a plussz zsiradékot , illóolajat , mindazt amivel gazdagítjuk a szappankánkat .
Formába öntjük és ha megkeményedett , akkor kiborítjuk és ha szükséges felszeleteljük .
Arra ügyelni kell , hogy a formában dolgozik még a lúg és ha nagyon melegszik a szappan , akkor hűteni kell .Betehetjük a hűtőszekrénybe .
A kész szappankákat sötét , hűvös helyen hagyjuk érni , legalább 4 hétig .

Aztán jöhet a szappan próbája , a fürdés !:)

Illatos szappan oldalán és ezen a szappankészítő fórumon nagyon sok segítséget találtok .Itt tanultam én is és merem állítani , hogy érdemes kipróbálni .

6 megjegyzés:

Süle Mónika írta...

Asszem maradok inkább vásárlód... egy három éves mellett nem tűnik biztonságosnak a folyamat :o).

Ilona írta...

Köszönöm Tündi, hogy leírtad. Pontosan így készítettem én is, jó moka. Most várom a szappanok érését.

Marcsimami írta...

Nagyon köszönöm! :)
Már régóta kacérkodom a gondolattal, hogy én is megpróbálkozom vele, de minden netes búvárkodásom ellenére nem mertem belevágni.
Most viszont...
Olyan precíz és részletes leírást, sok jó tanácsot adtál, hogy...
Ezzel fogom kezdeni az új évet!
Ismételten köszönöm és további sikeres kreatívkodást kívánok! :)

xJuDesign írta...

Hűűű, hát ez nem egyszerű mutatvány!
***
Engedd meg, hogy itt gratuláljak a tegnapi Vas Népe címlapnyánykodásodhoz és az érdekes cikkhez, mely a harmóniateremtésről szólt:)

Ramimami írta...

Ügyi vagy Tündi,
Én is pakolászom már egy ideje az alapanyagokat, már tényleg neki kéne állni a dolognak!!!
Jut eszembe, lesz egy szappanfőző tanfolyam Szhelyen decemberben, ha érdekel.
Sok Puszi,
Rami

Namata írta...

Nagyon szívesen !:)Ha van kérdés és esetleg tudom a választ írjatok nyugodtan .Csak elsőre tűnik macerásnak , érdemes belevágni , elsőre kisebb adagnak .Az első 2 próba nekem nem lett jó , de próbálkoztam tovább .
Köszi Jucus !!Aranyos vagy .:)
Köszönöm Ramimami !