2010. június 17., csütörtök

A gyapjú kezelése

Nemrég találkoztam egy úrral , aki gyapjúval foglalkozik.Tőle kaptam egy írást , hogyan kezeljük és gondoltam közzé teszem , hátha hasznos valaki számára.

A gyapjúszál olyan pikkelyes , mint a hal teste .A mosószeres víz ezeket a pikkelyeket fellazítja és ennek következtében , ha nem megfelelő mosási módot alkalmazunk a gyapjúholmi összemegy (filcesedik).
A helytelen mosási módok azok , amikor a gyapjúholmit gyúrjuk , dörzsöljük , stb. , mert így mindent elkövetünk annak érdekében , hogy a gyapjúszál pikkelyeit mindjobban egymásba gyúrjuk , azaz összemegy .

A helyes mosás :
A mosóport tegyük a kádba , amiben a mosást végezzük , majd erre öntsük (piszkosságtól függően )a minél forróbb vizet(akár 80-90 C fokosat ) és ebben ide-oda himbáljuk , rázzuk először az egyik , majd a másik felét.
Így pillanatok alatt ismét tiszta a gyapjúholmi .

Egyben szeretettel köszöntelek Timici és Marcsimami az oldalamon !:)

6 megjegyzés:

Timici írta...

köszönöm a köszöntést és a hasznos infót is!:o)
szép napot kívánok!

Anice kötős blogja írta...

Tehát himbáljuk! Ez nagyon hasznos volt, köszönöm.

zsoka írta...

Én mindig azt hittem hogy a gyapjút langyos vízben kell mosni!
tehát nem a meleg víz miatt ment össze a párom pulcsija :-))

Namata írta...

Nagyon szívesen mindenkinek !:)
Én is azt hittem , hogy langyos víz a jó .Van is eredménye , egy kicsike angórapulcsi .:(
Most felvilágosítottak , hogy a mosógép azért nem jó , mert dörzsölődik és attól filcesedik össze , pedig a víz nem meleg.

Unknown írta...

Én azt olvastam, hogy attól is összemegy, ha az öblítővíz hőmérséklete eltér a mosás hőjétől. Plusz a gyúrás vagy a mosógépben ide-oda verődés. Mit mondott az illető, a hőmérséklet különbség akkor nem is számít?

Namata írta...

Ezt nem hallottam .De utánakérdezek .