2010. augusztus 3., kedd

A helyes táplálkozás útvesztői

Egy jó ideje már megígértem Évinek , hogy írok a helyes táplálkozási szokások útvesztőiben tett tévelygéseim során szerzett tapasztalatimról .Úgy látszik  most jött el az ideje , hogy beváltsam az ígéretem .
Talán lesz , akinek javára válik .
Nos , ha manapság körül nézünk a világban , hát elég jól látszik , hogy van egy kis káosz .Ember legyen a talpán , aki eligazodik ebben a hatalmas mennyiségű információhalmazban .
Újra meg kell tanulni hallgatni a természetes ösztöneinkre ,hogy  a természet ritmusával harmóniába hozzuk a testünket .
Megfogalmaztam magamnak néhány nagyon egyszerű alapelvet , amit igyekszem betartani .Persze néha egy kis kilengés megengedett .:)Sohase legyünk magunkkal túl szigorúak , erőszakosak , mert azzal több kárt okozunk , mint örömet és egészséget .Apró lépésekkel haladva , figyelve a testünk jelzéseire kialakíthatjuk a  étkezési szokásainkat.

 - Az első az , hogy amit elfogyasztunk , finom , jóízű legyen .Talán ez így furának tűnik , de gondoljuk csak végig .A betegségek a lélek szintjén születnek .Lehet bármilyen egészséges egy étel , ha nem ízlik előbb utóbb undort kapunk .

 - Fontos a változatosság .A legfinomabb ételt is meg lehet unni , ha 3.hete van előttünk ugyan az .

 -Kerüljük el a műételeket .Iktassuk ki amennyire lehet az agyontartósított , agyonfinomított és ízfokozókkal felturbózott  élelmiszert . Minél egyszerűbb , természetesebb és minél kevesebb összetevőt tartalmaz egy étel , annál jobb .Jó , ha a gesztenyemassza gesztenyéből van , a szalonna pedig valamikor az ólban  röfögött .
Elgondolkodtató , hogy miért kerül többe a szemes kávé , mint a darált , holott több vele a munka .
Sajnos a háború után túl kevés élelmiszer volt .Akkor kezdődött a mesterséges előállítás .Végül kialakult egy nagyon jó üzlet , az élelmiszeripar .Figyeljük a nyelvünket !Már nem táplálék , hanem élelmiszer .Gondolkozzunk el a szavakon .Melyik mit jelent .

 -Érdemes az évszaknak megfelelő ételeket fogyasztani .Nyáron talán jobban esik a friss gyümölcs és zöldség .A nagy melegben hűtik a testet .Egy jó gyümölcsleves a nyári melegben jobban frissít , mint egy adag vadpörkölt .Az egyik elbágyasztja az amúgy is melegtől megviselt testet , a másik viszont hűsíti és energiával tölti fel .Régen télen voltak a disznóölések és nyáron nem volt minden nap hús az asztalon .Télen ették , mert fűti a testet .
Most télen fogyasztják a narancsot , déligyümölcsöt , mert sok benne a vitamin .Ezek mind forró éghajlatról származó , hűtő hatású gyümölcsök .Pedig itt van nekünk  az alma , körte , az aszalt gyümölcsök , csonthéjasok .Sokszor a fákon mennek tönkre , vagy az árokba kerülnek .
Aztán itt vannak a primőrök .Legtöbbnek se íze -se bűze , ahogy mondják , de megveszik az emberek .Talán földet sem és napot sem láttak ezek a  zöldségek sosem .Mesterséges tápanyagokon vannak nevelve .Jobb kerülni őket .Megfigyeltem , hogy ahogy megyünk bele a nyárba , a zöldségboltokban kezd egyre olcsóbb lenni a paradicsom .Aztán van egy pont , amikor újra felmegy az ára .No , ebből már érdemes venni , mert ekkor kerül piacra az , amelyik már földben nőtt és egy kevés napot is látott .
A drága primőröket pedig lehet helyettesíteni olcsóbb és egészségesebb zöldfélékkel .Például ott van a feketeretek , a cékla , bimbóskel , káposzta .

-Érdemes elkerülni a sok cukrot , cukrozott üdítőket .Ettől még nem kell lemondani az édes ízről .Az egyensúlyhoz fontos minden íz .Az aszalványok , a lekvárok ,  a méz természetesen édesítenek . Isteni finom lekvár készíthető sütőben cukor nélkül , almából , szilvából , barackból .
De , ha néha megkívánunk egy finom habos cukros sütit , hát együk meg jó szívvel .Idővel a rohamos édesség utáni vágy amúgy is eltűnik , ha természetesen és kiegyensúlyozottan táplálkozunk .

-Időnként jó egy böjtöt , tisztítókúrát  beiktatni a napjainkba .Csodákat tud művelni .Ugye a lakásunkat is takarítjuk , hát a testünk könnyebb működését sem árt néha támogatni .
Nekem először egy epekő hajtó-kúra segített sokat .Hatalmas megkönnyebbülés volt .Ha valakit érdekel , szívesen közkincsé teszem  .

A teljesség igénye nélkül ennyi jutott eszembe .Azt hozzátenném a végén , hogy csodamódszer és csodaszer szerintem nem létezik , hiszen minden ember egyedi . Önmagára odafigyelve , lépésenként , erőszak nélkül kialakíthatja mindenki a saját módszerét .
Csak azt mondhatom , hogy megtérül .Sokan vannak akik ezt már tudják .

Jó egészséget és finom ételeket kívánok mindenkinek !:)

4 megjegyzés:

Ramimami írta...

Igen, manapság nagyon oda kell figyelnie az embernek, hogy mit eszik. Sajnálatos módon már a pulykamellsonka sem csak pulykából készül. Azt hittem, hogy jaj, de egészséges és kiderült, hogy nem. Én sajnos(?) allergiás lettem a szójára. Nagy kicseszés az élettől, mert szinte mindenben van, a felvágottaktól kezdve a csokiig(!), így eléggé lekorlátozódott a fogyasztható termékek listája. Megehetem, csak másnap nem nézek tükörbe, mert olyan lesz a bőröm, hogy jujj.
Sebaj, nem is járunk szinte már boltba. Veszünk tejet a piacon, lisztet a boltban, zöldséget, gyümölcsöt termelőtől. Felvágottnak marad apukám által gyártott kolbász. Péksütit már én sütöm, azon kívül meg eszünk lekvárt, tojást, meg szalonnát : )
Múltkor befürödtünk, mert a gyerekek kaptak kenőmájast (én nem ehetem) és a kicsit úgy kiütötte, mint aki csalánban fetrengett. Doki csak nézett, hogy hűha...
Itt a szép új világ.
Várom a további jó tanácsokat, mert nekem is még sokat kell még tanulnom.

Leki-Rita írta...

Teljesen egyetértek Veled!
Ajánlom Jane Goodall: A remény gyümölcsei könyvet, ha még nem olvastad...

Mosolyrend Évi :) írta...

Szió!
Elgondolkodtatóak a soraid,köszönöm.
Én most pont citromkúrába kezdtem.Ismered?
Érdekelne a véleményed ...

Sütőben lekvárt?
Vagy csak kicsit én vagyok már fáradt .)
Elárulod a titkát nekünk is?

Namata írta...

Ramimami szerintem teljesen jól csinálod !Az allergia pedig szerintem gyógyulhat .Bár az , ha nem eszel szóját , nem nagy baj szerintem .Régebben nekem a május mumus volt.Nem látszottam ki a náthából és a torok-és szemviszketésből .Nem mondom , hogy ma már sosem tüsszentek , mert előfordul , de elég ritkán .Gyógyulnak nyilvánítottam magam ,és sosem ettem rá bogyót és doki sem látott .

Leki , köszönöm a könyvajánlót .Nem ismertem eddig .El fogom olvasni .

Évi , nagyon szívesen !:)Ismerem a citromkúrát , ha arra gondolsz , hogy naponta egy citrommal többet kell enni , aztán visszacsökkenteni az adagot .Egyszer csináltam .Jól lúgosít .Szerintem érdemes végigcsinálni .Így nyáron főleg jó .
A lekvár egyszerű .Ki kell kicsit ecetezni a tepsit .Ettől nem ég le.Aztán telepakolod gyümölccsel , beteszed a sütőbe és kb.200 fokon addig sütöd , amíg besűrűsödik .Az idő lehet 4-5 óra is .Függ a mennyiségtől .Utána jól kiforrázott üvegbe kell tenni,forró vízbe merített celofánnal le kell takarni és rá az üveg tetejét .Szárazdunsztban hagyni kihűlni és kész is .Cukor nem kell hozzá és tartósítószer sem .Ha az üveg tiszta , nem lesz baja .
Almából , barackból és szilvából készítettem .Az almába kevertem gyömbért , fahéjat amikor összesült .Nagyon finom volt !:)