2012. március 30., péntek

Fonós péntek és egy körkérdés

Szép narancsos merinói gyapjút fontam a héten .Anice lesz a gazdija .A súlya kb.10 dkg és 592 méter lett a hossza .Egyágú fonal .
Ti mit csináltok , hogy az egyágú fonal ne legyen túlzottan "kukacos "?



Azon gondolkoztam a minap , hogy annyi mindennek van napja , ünnepe , lehetne a gyapjúnak is .Jó lenne szervezni egy országos fonós , kötős , szövős festős napot , versennyel , vásárral klassz találkozásokkal , tapasztalatcserével .Ti mit gondoltok ??

10 megjegyzés:

szaberka írta...

Nagyon jó ötlet! Én most ismerkedem a fonással, minden ilyesmit szívesen fogadnék!

Anice kötős blogja írta...

Nem gondoltam, hogy ez ennyire szép lesz, jók a fotók. Én sajnos csak nézelődő lennék, bár nem tettem le végleg a fonásról. A gyapjúról meg egyáltalán nem tettem le! :)))

Ariadne Műhely írta...

Szerveződik egy "országos" gyapjúnap Csillaghegyen (a tavalyi pilisszentlászlói után). Kérjük és várjuk az ötleteket. De jó, hogy másokban is felmerül az igény.
A verseny, az mit jelentene?
A fonal megint szép!

Erzsike írta...

No hát a te narancsosod se lett semmi! :) Az egyágú fonalon még akkor gondolkodtam, mikor még kézi orsón fontam és mérgelődtem rajta a 'beavatás' után. Azóta nem is próbálkoztam vele, de azon gondolkodtam, mi lenne ha rajtahagynám a motringolón, és úgy mártanám a vízbe, majd szárítanám meg. Lehet egyszer kipróbálom.

szilcsil írta...

válaszok :)elöször a fonal, én ameddig csak tudom rajtahagyom a haszpelen (matringolon), és minden fonalamat forró vízbe mártom amibe Perwoll-t vagy egy kicsi sampoo-t teszek.Aztán felakasztom a kád felé csöpögni.Súlyától fogva, kiegyenesednek a "kukacok" :)Szélben száradva lesz a legszebb a fonott gyapju.
a találkozó nagyon jó ötlet. Az idöpontot akkor érdemes csinálni, amikor nyirják a birkákat, és be lehet mutatni. Aztán lehet a gyapju szortírozást, csapkodást meg ilyesmiket az érdeklödöknek mutatni.A mosással és a festéssel lehet tapasztalatcserét csinálni.
Verseny lehet pl. 10 gramm fonalat kifon a leggyorabban meg, ki a leghosszabra stb. Kötni pl. 50 m azonos fonalat ki köt meg hamarabb, azonos tüvel, azonos mintával.
Ezenkivül lehet festönövény bemutató és a többi...:)
jövök, ha idöben tudom :)

Unknown írta...

Hódmezővásárhelyen lesz egy nagy rendezvény, ahol birkanyíró bemutató és talán verseny is lesz. http://www.allattenyesztesinapok.hu/sub/program.html
Ide szerintem passzolna a mi tevékenységünk is. Bár szerintem itt már nem kapunk helyet, csak jövőre... A fonal kérdéshez még annyit tennék hozzá, hogy az egyágúnak tervezett fonalat eleve célszerű kevesebb sodrattal fonni, épp csak annyival, amennyi muszáj. Akkor könnyebben "kilógja" magát a kád felett. Ha mégis nagyon csavarodik a motring, akkor lehet rá súlyt akasztani, de akkor megnyúlik és elveszti a rugalmasságát, én ezt nem ajánlanám. A végső megoldás, hogy 2 ágút kell belőle csinálni.

Görgina írta...

Szervezzünk minél több ilyen napot. Nagyon jó ötlet!
Én egyágúnak még csak vastagabb fonalakat fontam, kevés sodrattal. Pihentető fürdő és lógatás. A szél tényleg nagyon jó.

Namata írta...

Nagyon köszönöm a sok segítséget !!Ki is próbáltam .Kimostam a fonalat és fellógattam a kötélre .Hát szél az van hozzá !:)Határozottan jobban mutat .
Örülök , hogy jó ötletnek tartjátok a gyapjús napot , sőt , hogy már szerveződik is Csillaghegyen .Esetleg több helyen is lehetne az országban , mert nem mindenki utazik könnyen .A versenynél arra is gondoltam , hogy be lehetne nevezni saját fonalat szépségversenyre , külön kategóriában az egy és kétágút , s egy független zsűri döntene .

Paat írta...

Ez fantasztikus ötlet! Már ott tartok gondolatban, hogy megkérek egy ismerőst, tartson nekem bárányt, hogy aztán mindent kitanulhassak saját káromon. Battból fonni tanulni is kéne, de még jobb lenne a legelejéről!

peony írta...

Próbálj kevesebb sodratot engedni a fonalba fonás közben. Lassabb pedálozás, vagy nagyobb tárcsa, esetleg próbálj úgy állítani a rokkán, hogy gyorsabban húzza be a megfont fonalat vagy a skótfeszítőt, vagy a duplaékszíjat valamivel állítsd feszesebbre. Fonás után meleg vízbe áztatás után jól csapkod oda a kád széléhez (csempézett, vízálló fal is megteszi). Ha ezek után is pöndörödik szárítsd felakasztva úgy, hogy az aljába súlyt teszel (vízzel töltött műanyag-palack ideális, mert gömbölyű, nem töri meg a fonalat). Ebben az esetben azért számolj azzal, hogy a fonal sokat veszít rugalmasságából, ami pl zokninál nem előny de csipkénél nem baj.