2012. július 28., szombat

Kötés, fonás, szövés

"...Gondoljunk csak bele , a gúzstól a mágikus csomóig, az Ariadné fonaltól a hajókötélig, a póktól a világhálóig ugyanegy folyamat zajlik le : csomózás, fonás, kötés, szövés. A látható szálaktól az események szövedékéig, a gondolatoktól, a szavak, a tettek sorsteremtő létforgatagáig mindig ugyanaz a kiterjesztés, térhódítás, megsokszorozódás .Egész életünk látható és láthatatlan kötelékek hálózata.
Maradván a fonál és fonás témájánál, az orsóról is említést kell tennünk, amelyen a spirál sodródás történik. A fonal metaforisztikusan a rendező elvet, a vezérfonalat jelenti , mint a szútra a műfajban vagy a rózsafüzér ideája. A világtengely jelképe is , amelyre mintegy felfűződnek a dolgok, vagy a tanítás, a beszéd fonala, amely végigfut a mondandónkon.
A sors allegóriája is, mert a sors istennők fonják és szövik sorsunk szálait. Orsójukon tekeredik az élet fonala, amely majd halálunk idején elszakad. ...
A kötés és horgolás kézimunka tevékenysége is a fonalhoz kötődik. Akár a középpontból mandalaszerűen kiinduló kerek terítőkre gondolunk, akár a ruházat készítésére, a sorok, minták, alakzatok létrehozására, megfigyelhető a befejezésre, kikerekedésre való törekvés. Ilyenkor valóban úgy érezhetjük , hogy a fonal atnít bennünket fonni, szőni, kötni, horgolni.
A kötésnek ez a formája a szövéshez vezeti szemlélődésünket, eme ősi kézművességhez, amelyet főleg női foglalatosságnak mondhatunk. Az asszonyi jóravalóság, a szorgalom és kitartás női értékeinek kifejeződése. A több szálból sodort fonal is tartalmaz férfi, női, jin és jang elemeket, de a szövőszék egyenesen a világteremtés jelképe. A vízszintesen és függőlegesen haladó fonalvezetés és fonalrendszer az univerzum jelképe. A kozmikus teremtés téri és idői folyamtainak szerkezete rajzolódik ki a szövetdarab elkészítésében. Minden szőttes maga az emberi élet menete, alakulása, mintája, darabja. A szövésben a függőleges fonal az állandóságot, a vízszintes vetülékfonal a változatosságot, esetlegességet tartalmazza. Mint az élet alapvető adottságait és a szabadságunkat. Eme ellentétes princípiumok összehozásában rajzolódnak a lehetőségeink és korlátaink. Philón "Isten szép szövedékének" mondja a világmindenséget, a teremtett világot. Az isteni és emberi természet egybeszövésének. "

Természetgyógyász magazin 2012.július.

2 megjegyzés:

Líbuc Nagy Katalin írta...

Nagyon jó és szép meglátások. Ez így igaz.

Namata írta...

Örülök , hogy tetszik !:)