2014. február 20., csütörtök

A gyapjú hatalma az ember akarata felett 
Kézmelegítőket nemezeltem nemrégiben .Az egyik (lila ) egy tanfolyamon készült .Éppen a selyemrátétes nemezeléssel foglalatoskodtunk .De hiába is keresnétek rajta a selymet .
Az egész jópár éve kezdődött , amikor selyemfestéket vettem a kezembe , s teljesen autodidakta módon láttam neki a festésnek .Az eredmény meg is lett ..brrr...eldugtam a fiók mélyére és a kezembe sem vettem egy évig a festéket .
Aztán persze a kíváncsiság nagy úr , s az ember tájékozódik itt-ott , s előkeresgéltem az elpakolt holmit , s addig gyakoroltam , mígnem már örömmel néztem rá a munkámra .
Az első elrontott darab pedig csendben lapult a fiók mélyén .
Mígnem egy hónapja , a tanfolyam előtti napon lázasan kotorásztam , hogy mit is használhatnék fel a selyemrátéthez , a kezembe került , s gondoltam felhasználom .Volt egy adag festett gyapjam szép lila és narancs színátmenetes passzoltak is a színek .Teljesen szép kép jelent meg a fejemben az elkészült kézmelegítőről .
A kurzuson szép leraktam a mintát , s rá a tépéseket a szalaggyapjúból ...gyönyörű volt , s így utólag sajnálom , hogy nem fotóztam le .Aztán amikor gyúrásra került a sor , hát azt hiszem kicsit hamar és erősen csináltam , így szép méretes lyukakat készítettem az anyagba .De hát a nemezelésben ez a jó , hogy javítható .:)
Mire (már otthon ) arra került a sor , hogy kifordítsam a kézmelegítőt , már egészen eltűntek a lyukak .Viszont a selyemel , ami már szépen épült bele a gyapjúba sehogy nem bírtam megbékélni .Egy laza mozdulattal fogtam és letéptem róla . :)
Így jobban látszanak a szép színek .Egy kis lila csipkével bolondítottam meg , így már azt hiszem mindketten -a gyapjú és én - elégedettek lehetünk . :)
 
De mivel mégiscsak a selyemrátétes nemez volt a feladat , így nekiláttam egy újabb darabnak .
Az nem "rúgta le magáról" a mintát . 
Sokszor szembesülök azzal , hogy kötés után maradnak apró , 5-10 cm-es szálak , amiket sajnálok kidobni , főleg ha  kézzek készült fonalakról van szó .Egy barátnőm révén ismerkedtem meg a tűnemezelés technikájával .Hát kipróbáltam a maradékokkal .

Nem terveztem előre a mintát , menet közben az anyag és a színek alakították az egészet .


5 megjegyzés:

aarkus írta...

Öröm idejönni hozzád, az embernek jó kedve lesz már csak a színeket látva is. Gyönyörű a két kézmelegítő is, de alul, ezek a kacskaringók, ezek egészen elbűvöltek! :-)

Paat írta...

Az a csipkés kézmelegítő megszólal!!! Azt mondja, pont jól menne az első fonott fonalam csősáljához:)))

Elinor17 írta...

Aarkus , nagyon köszönöm !Örülök , hogy így gondolod , főleg hogy én is nagy csodálód vagyok . :)
Patri , nagyon örülök , hogy tetszik . :)

Mesenemez írta...

Háát igen, a nemez aztán megtanít az elengedésre :) nagyon szépek lettek mind (saját fonalat a nemezbe rakni, az egy csoda)

Mesenemez írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.